Tilpass treningen din for kvinnens syklus - Eksperttips fra PT-Hedda
Å trene under og etter graviditet samt trening knyttet til menstruasjonssyklusen og plager som PMS kan være utfordrende. Du kjenner kanskje igjen at du ikke kan utføre de samme øvelsene eller at prestasjonen svikter.
I denne artikkelen guider PT-Hedda deg gjennom de forskjellige stadiene av kvinnens syklus, med tips om hvordan du best tilpasser treningen under hver fase. Fra å håndtere effektene av hormonet relaxin til å skreddersy øvelser som møter dine spesifikke behov, gir hun deg verktøyene for en sunn graviditet og restitusjon.
Trening under graviditet
Kroppen er langt fra skjør når du er gravid. Tvert imot, du kan være utrolig sterk, noe som viser den store kraften i en gravid kropp. Under graviditeten er det viktig å fokusere på å føle seg komfortabel og gjøre det som føles bra for deg. Ikke vær redd for å trene eller ta i - det er mange fordeler med å bevege seg i denne perioden.
Hormonet relaxin, som bare produseres under graviditet, hjelper til med å forberede bekkenet for fødsel ved å løsne leddbånd og ledd. Dette gjør leddene mer fleksible og bevegelige. På grunn av dette bør du unngå øvelser som føles ustabile eller rare, ettersom jo tyngre du blir, desto mer trykk blir det i kroppen. Dette kan føre til hovne ankler og økt trykk mot bekkenbunnen.
Derfor er det viktig å trene opp kroppen før graviditeten for å hjelpe deg med å bære og håndtere kroppen din så bra som mulig. Mange opplever også at den mentale styrken fra treningen tas med inn i fødselen - at man mestrer dette, har økt selvtillit foran utfordringer, og føler seg tryggere i egen kropp!
Fødselen kan på mange måter sammenlignes med å løpe et maraton: det er en stor fysisk og psykisk påkjenning som varer lenge.
Akkurat som du ikke ville deltatt i et maraton utrent og uforberedt, er det mange fordeler med å tenke på samme måte foran fødselen din.
Før fødselen er det bra å trene opp kroppen for å gi den så mye styrke og kapasitet som mulig for å takle påkjenningen. Ved å være fysisk og mentalt forberedt trenger ikke fødselen være traumatisk, men kan være en styrkende opplevelse hvor du samarbeider med kroppen din.
Trening etter fødsel
Etter fødselen er det viktig å lytte til kroppen din og gi nok tid til restitusjon. Tilpass treningen etter din egen evne og ikke vær redd for å ta det rolig i starten.
Den rette magemuskulaturen, eller "sixpacken", deler seg under graviditeten, og når magemusklene har delt seg, kan visse øvelser som situps eller planken være vanskelige å utføre.
Anbefalingen er også at du unngår hoppende øvelser så lenge du føler en tyngdefølelse i bekkenbunnen, eller så lenge det ikke føles stabilt. Du kan alltid tilpasse treningen din. Ønsker du for eksempel å gjøre burpees, kan du i stedet for å hoppe - trå inn og ut og strekke deg.
Fokuser på øvelser som er skånsomme for bekkenbunnen. Hormonet relaxin blir nemlig værende en stund etter fødselen, hvor lenge er individuelt.
Med det sagt, er det ikke farlig å trene etter fødselen; tvert imot har kroppen godt av bevegelse. Men hvor mye og hvor tungt du kan trene er svært individuelt, og det er viktig å øke treningen gradvis uten stress.
Bruk den første tiden til å nyte babyen din og ta det rolig, du har all tid i verden!
Trening under PMS
PMS kan påvirke treningen på forskjellige måter avhengig av person og syklus. Humøret, følelsen og hormonene dine kan påvirke energinivået og motivasjonen, noe som gjør at det kan være lurt å tilpasse treningen etter det.
Forståelsen for hormonenes påvirkning på kroppen er viktig. Hvis du føler deg trøtt, introvert eller irritabel, tilpass treningen etter det. Akkurat som du kan tørre å presse deg og knuse barrierer når du føler deg sterk, ekstrovert og ustoppelig!
Kvinnens s er en utrolig ressurs og kan gi deg mye energi.
For å få forståelse for din egen kropp kan det være lurt å føre en logg over svingningene i syklusen din og planlegge øktene dine deretter.
Å trene under og etter graviditet samt ved PMS er en viktig del av å ta vare på deg selv og kroppen din samt hjelpe deg med å forstå kroppen din bedre. Ved å lytte til kroppen din, tilpasse treningen etter behovene dine og forstå hvordan hormonene påvirker deg, kan du fortsette å trene på en trygg og sunn måte.
Få flere tips og råd om trening og helse fra PT-Hedda
Hvordan tilpasser du treningen til forskjellige faser i livet? Del erfaringene dine i kommentarene!