Bli brun med Betakaroten - raskt og skånsomt!
Vi vil alle ha den perfekte solbrunfargen. Men samtidig ønsker vi ikke å skade huden ved å sole oss for mye. Hvordan kan man da få en solkysset hud uten å måtte sole seg altfor lenge? Betakaroten er svaret! Det er en antioksidant som gir huden en gylden farge, samtidig som den beskytter mot solens stråler. Her går vi gjennom alt du trenger å vite om betakaroten!
Hvorfor blir man brun av betakaroten?
Det er pigmentene i betakaroten som for eksempel gir gulrøtter sin oransje farge. Tenk deg at det fungerer omtrent på samme måte når du bruker betakaroten som et kosttilskudd. Det aktiverer hudens pigmentprosess, noe som fører til at du får en naturlig sunnere hudfarge. Men hvis du fortsatt vil sole deg samtidig som du tar betakaroten som tilskudd, kan det faktisk være en god idé.I tillegg til å bidra til en sunnere hudfarge, beskytter betakaroten mot solens skadelige stråler ved å øke produksjonen av melanin i hudcellene dine. Med tilstrekkelige nivåer av betakaroten i kroppen din, har huden din en fordel ved at den allerede er "brun", og du brenner deg ikke så lett. En retningslinje er vanligvis å begynne med betakaroten-tilskudd som tabletter eller kapsler cirka tre måneder før du skal på solferie eller tilbringe lengre perioder i solen om sommeren.
Men det er verdt å nevne at betakaroten absolutt ikke er en måte å beskytte seg mot solen på. Du bør fortsatt bruke solkrem hvis du skal tilbringe lengre perioder i solen.
Relatert: Alt du trenger å vite om betakaroten
Hvordan fungerer det?
Det er ingen som egentlig vet hvorfor betakaroten gjør deg brun eller beskytter mot solen. Det er spekulasjoner om at det er karotenoidenes antioksidanteffekt som stimulerer melaninet i kroppen, eller at betakaroten øker nivåene av vitamin A, som igjen gir solbeskyttelse.Hvor mye betakaroten trenger man?
For å oppnå de effektene vi har gjennomgått, bør du få i deg 30 milligram betakaroten per dag. Dette kan du få i deg gjennom 500 gram kokte gulrøtter eller ved å drikke en halv liter gulrotjuice. Det absolutt enkleste måten å få i seg tilstrekkelig med betakaroten på er som et kosttilskudd. Den vanligste formen er betakaroten-tabletter.Kan betakaroten gi bivirkninger?
Høyt inntak av betakaroten forårsaker ikke de samme problemene som overdreven inntak av ferdig vitamin A. Å konsumere store mengder betakaroten kan gjøre huden din gul-oransje, men denne tilstanden er ufarlig og forsvinner når du reduserer inntaket. Det kan imidlertid forårsake diaré og leddsmerter. Ikke overskrid den daglige anbefalte grensen på 30 - 300 milligram.Er betakaroten farlig?
Å få i seg for mye betakaroten er ikke farlig, men det kan gjøre deg nesten oransje hvis du tar for mye over lang tid. Dette kalles karotenemi og er som sagt en ufarlig tilstand. Det skyldes rett og slett at for mye betakaroten lagres i underhudsfettet og farger av. Ofte ser man det ved at håndflatene og fotsålene blir gule mens huden blir oransje. Men ikke bekymre deg, med en moderat opphopning av betakaroten vil du i stedet få en lett solbrunfarge.Vi oppsummerer!
Betakaroten er et tilskudd som gir deg ekstra antioksidanter og hjelper deg med å få en enklere solbrunfarge. Du finner betakaroten i de fleste grønnsaker og frukt, men spesielt assosiert med betakaroten er gulrøtter. Ved å få i deg tilstrekkelig med betakaroten kan kroppen omdanne det til vitamin A. Husk å starte med betakaroten-tilskudd minst tre måneder før en solferie for at det skal ha effekt.
- Høye nivåer av betakaroten kan gi visst solbeskyttelse.
- Betakaroten kan gi huden din en sunnere nyanse.
- Hvis du får i deg for mye, kan du oppleve karotenemi, noe som er ufarlig, men kan føre til at du blir litt oransje.
- Det enkleste er å få i seg betakaroten gjennom kosttilskudd, eller du kan koke ca. 500 gram gulrøtter om dagen.
Vil du prøve betakaroten? Vi har et bredt utvalg av kosttilskudd med betakaroten. Her er noen av våre populære og effektive betakaroten-tilskudd listet nedenfor.
Kilder
- WebMD (2023, 1 juli). Vitamins and minerals. Vitamins and minerals. Hentet fra https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-999/beta-carotene
- Mount Sinai (2023, 1 augusti). Beta-Carotene. Supplement. Hentet fra https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/beta-carotene