Proteincompany Magazine
Her finner du ny inspirasjon hver uke!

7 tips for å komme i gang med løping

En kvinne i treningsklaer som trene

Er du klar til å begynne ditt liv som løper? Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve løping, men ikke vært sikker på hvor du skal begynne, eller kanskje ønsker du å prøve noe nytt. Uansett grunn, hvis du har bestemt deg for å begynne å løpe, kan de første stegene virke skremmende.

Først og fremst, la oss slå fast en ting: Du kan bli en løper. Ja, virkelig, hvem som helst kan bli en løper. Løping er mer enn bare å sette en fot foran den andre. I denne artikkelen vil vi dele syv av våre beste tips for å hjelpe deg med å komme i gang med løping!

Før vi går dypere inn, la oss gå gjennom tre viktige ting du trenger å vite før du tar dine første løpesteg – dette for å minimere risikoen for skader og mental stress.

Viktig å vite om løping

Det er helt normalt å føle at musklene er ømme etter en løpetur, spesielt dagene etter. Men etter hvert bør det føles lettere når kroppen din tilpasser seg, og du blir mer utholdende. Husk! Pass på å ha hviledager mellom løpeturene for å gi kroppen din tid til å komme seg.

  • Lytt til kroppen din: Det er bedre å vente til du er helt klar enn å risikere å skade deg selv. Bytt mellom å gå og løpe i begynnelsen, og bygg opp til kontinuerlig løping.
  • Styrketrening: Å inkludere litt styrke- og kondisjonstrening i rutinen din kan også bidra til å forebygge skader og gjøre løpeturene lettere.
  • Det vil være utfordrende dager: Kroppen din blir til en løper, så det vil sikkert være noen utfordrende dager. Kanskje jakter du på en ny personlig rekord eller ønsker å begynne å løpe lengre distanser. Uansett hva det er, vil det være dager da du ikke har lyst til å bevege deg. Men hvis kroppen din er frisk, vil du takke deg selv etterpå.

Så - hvordan kommer du i gang med løpingen? Her går vi gjennom seks av våre beste tips og råd!

1. Børst lett

 Din kropp trenger tid til å tilpasse seg. Våre muskler, sener og ledd kan bli skadet hvis du belaster kroppen for raskt.

Å løpe to til tre ganger i uken er en god start.

Øk distansen du løper hver uke - ved å gjøre små, jevne forbedringer, minimerer du risikoen for skader.

2. Hold et jevnt og kontrollert tempo

Hvordan vet du om du løper i riktig tempo? En god tommelfingerregel er at du skal kunne føre en samtale, om ikke flytende, i det minste en setning om gangen.

Justér tempoet ditt for å holde deg på riktig anstrengelsesnivå, og la deg ikke påvirke av hvilket tempo noen andre du kjenner eller ser på sosiale medier løper i.

Tips! Alt du trenger før og etter løpeturen

  • Treningstøy: Løpeklær er designet for å holde kroppen kjølig, noe som er spesielt viktig under intense treningsøkter.
  • Løpesko: Løpesko har generelt mer demping enn vanlige sko, noe som er for å dempe belastningen når du løper. Disse skoene er tilpasset for å hjelpe kroppen å transportere seg fremover.
  • Proteinpulver: Når du trener brytes kroppens muskler og vev ned, et "post-workout" kosttilskudd som proteinpulvertilskudd hjelper musklene dine å komme seg raskere etter en løpetur.
  • Elektrolytter: Mange hevder at elektrolytter er en av idrettsutøverens beste venner. Uansett om du foretrekker en GAAM Isotonisk eller elektrolytttilskudd, hjelper disse deg med å gjenopprette kroppens væskebalanse. Perfekt etter en løpetur.
  • Væskeerstatning: Ved hard trening eller dehydrering kan du trenge å få i deg væskeerstatning. Disse kosttilskuddene inneholder salter, mineraler og sukker som du kan ha mistet under treningen.

3. Det er greit å gå

Som nybegynner kan det være krevende å holde jevnt og fint tempo gjennom hele løpeturen. Prøv å veksle mellom å gå og løpe for å komme i gang.

Å bruke en gå- og løpemetode kan hjelpe kroppen din med å tilpasse seg løpingens fysiske krav.

Og nei - det er ikke juks å gå! Faktisk gjør mange løpere dette og ser positive resultater. Her er en god metode for deg som er nybegynner:

  • 1 minutt løping, 5 minutters gange
  • 2 minutter løping, 4 minutters gange
  • 3 minutter løping, 3 minutters gange
  • 4 minutter løping, 2 minutters gange
  • 5 minutter løping, 1 minutt gange

4. Sett realistiske mål og mål fremgangen din

Å komme i gang med løping kan være utfordrende, men med riktig innstilling er det fullt mulig å nå målene dine. Det er viktig å sette realistiske mål og regelmessig måle fremgangen din.

Begynn med små steg og øk gradvis. Uansett om du sikter mot en ny personlig rekord tidmessig eller ønsker å klare å løpe en bestemt distanse, bruk en app eller noter prestasjonene dine for hver løpetur.

Husk at det er en reise, og det er greit å møte motgang.

5. Variere treningen din for å beholde motivasjonen

Å løpe den samme ruten på hver løpetur kan føre til at motivasjonen avtar. Hold hjernen stimulert ved å utforske nye lokale områder. Du kan også løpe rundt i parken i nærheten hvis du trenger litt personlig inspirasjon.

Hold treningen din frisk og morsom ved å inkludere intervaller eller sprinter, noe som kan forbedre hastigheten din og bygge kondisjon og utholdenhet. Vær kreativ - prøv yoga, pilates eller andre lavintensive treningsformer som sykling eller svømming.

6. Hvile godt

Undervurder ikke betydningen av hviledager; de er en viktig del av løpeprogrammet ditt.

Kroppen din jobber hardt når den bygger muskler, utholdenhet og intensitet. Den trenger en hviledag for å komme seg. Hvis du hopper over det, utsetter du deg selv for en høyere risiko for skade.

Det beste måten å ta en hviledag på er å virkelig hvile - men hvis du virkelig må komme deg ut, prøv å gå en tur i stedet.

7. Test for å se hva som fungerer for deg

Ta en dag om gangen, spesielt hvis du er nybegynner til løping. Det vil naturligvis innebære litt prøving og feiling. For eksempel kan du oppdage at det ikke føles bra å spise en matbit en time før du løper.

Eller kanskje du trenger å få i deg elektrolytter før eller etter treningsøkten for å unngå kramper og dehydrering.

Foretrekker du å løpe om morgenen, på lunsjen eller om kvelden? Alle er forskjellige, så prøv å løpe på ulike tidspunkter for å se hva som fungerer best for deg.

Og husk at all fysisk aktivitet er bedre enn ingenting. Uansett hvor langt du løper eller når du løper. Lykke til på løpereisen din!

Tanker om innlegget? Skriv en kommentar nedenfor
No comments
Be the first one to comment:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: NuUsKc (anti-spam)
Mer fra Tips & råd
Guide: Vi hjelper deg med å velge riktig barer

Guide: Vi hjelper deg med å velge riktig barer

2024-05-24
Når man har det travelt, tyr man ofte til forskjellige typer barer. De kan være et utmerket mellommåltid som er fulle av protein, fiber, vitaminer og mineraler... Eller de kan være rike på sukker og karbohydrater. Når du velger en bar, er det viktig å velge klokt. Men med så mange alternativer tilgjengelig på markedet – proteinbarer, energibarer og råbarer for å nevne noen – blir valget plutselig mye vanskeligere. For å spare tid for deg går vi gjennom viktige ting å tenke på når du kjøper en bar.
Les mer
8 vitaminer og mineraler for sterkere og tykkere hår

8 vitaminer og mineraler for sterkere og tykkere hår

2024-05-20
Når det gjelder å få tykt og sunt hår, søker vi ofte mot eksterne behandlinger og hårpleieprodukter. Ofte ligger løsningen i å rette oppmerksomheten mot viktige næringsstoffer som alle jobber for bedre hårkvalitet.Vitaminer og mineraler som vitamin B-kompleks, B7, C, D, E, selen, sink og jern spiller alle en viktig rolle i optimal hårvekst og helse. I denne artikkelen går vi gjennom disse åtte næringsstoffene og gir tips om de beste kosttilskuddene som er gransket i tester, slik at du kan få tykkere og mer glansfullt hår!
Les mer
7 tips for å komme i gang med løping

7 tips for å komme i gang med løping

2024-05-06
Er du klar til å begynne ditt liv som løper? Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve løping, men ikke vært sikker på hvor du skal begynne, eller kanskje ønsker du å prøve noe nytt. I denne artikkelen vil vi dele syv av våre beste tips for å hjelpe deg med å komme i gang med løping!
Les mer
Guide til vegansk proteinpulver: Fordeler, tips og sammenligninger

Guide til vegansk proteinpulver: Fordeler, tips og sammenligninger

2024-03-27
Personer som har bestemt seg for å følge en vegansk diett, forstår at det er visse ernæringsmessige utfordringer som følger med dette livsstilsvalget. Dette er hvor et proteinpulver kan være en veganers beste venn. Vår guide til vegansk proteinpulver gir deg all informasjonen du trenger om plantebaserte proteiner; de forskjellige typene, hva du skal se etter, og hvilke ingredienser du bør unngå.
Les mer
Aminosyreguide - Finn riktige aminosyrer for deg

Aminosyreguide - Finn riktige aminosyrer for deg

2024-03-22
Aminosyrer utgjør de grunnleggende byggesteinene for å støtte muskeloppbygging, restitusjon og energiproduksjon. Med et mangfold av aminosyreprodukter tilgjengelig på markedet, kan det være utfordrende å finne riktig tilskudd for deg. Vår guide gir deg innsikt i de ulike typene av aminosyrer og deres spesifikke fordeler, og gir deg den veiledningen du trenger for å optimalisere treningen din.
Les mer